Klädtänk

Det finns hur många tankesätt som helst då det kommer till kläder och hur man bygger upp sin garderob. Jag har omedvetet testat på en hel del olika sätt. Ens förutsättningar är så väldigt olika beroende på livssituation. Det som definierar mitt klädtänk i detta nu är studerandebudjet, petite passform och hållbarhet. Jag skall förklara hur jag tänker.

Som studerande med ett intresse för stil och kläder får man hålla hårt i sina pengar och försöka göra smarta val. Inte alltid så lätt. Då jag började tjäna mina egna pengar tänkte jag att med det lilla jag har att spendera så kan jag inte köpa lyx utan ju fler plagg desto bättre, de blir ju en mångsidigare garderob, eller hur? Fel. Och jävligt dyrt i slutändan.

Förr var jag drottningen av att gå och köpa en ny topp från H&M varannan fredag inför helgens festligheter och hade till slut 15 halvfina festtoppar som använts max 3 gånger. Som tur har jag lärt mig att tänka lite längre. Ett plagg av bättre kvalitet är så mycket billigare i längden om du kan ha det år efter år. En smart tumregel som någon lärt mig är Price Per Wear. Hur mycket kostar varje plagg per användningsgång? En tröja från H&M för 20€ är hiskeligt dyr om den används en gång, medan en kappa för 200€ som i stunden kändes ohållbart dyr nog har använts redan 50 gånger, price per wear ligger då på 4€. Våga investera i hållbara vettiga plagg. Och därmed ens pyttelite komma ur den eviga konsumtionshetsen.

Jag är byggd väldigt ‘petite’, det vill säga jag är liten med små proportioner. En skostorlek på 35 gör inte heller skoköp enklare. Jag har lärt mig vad som funkar på 160cm och vad som kräver styltor till ben för att komma till rätta. Hur fint plagget än är, men sitter det fel så är det fel. Detta innebär också att om ett perfekt plagg kommer emot så får det följa med hem, för till exempel långklänningar som sitter perfekt kommer inte ofta emot. Samma med skor, storlek 35 är ett undantag på damavdelningen. Hittar jag passande vettiga skor så måste jag oftast ta chansen tillvara.

Jag har blivit så ledsen då favoritplagget kommit noppigt ur första tvätten. Så frustrerande. Har nuförtiden börjat bli som en tant som noggrant läser materiallappen, de har lönat sig i längden. Bättre material håller och är värd investeringen. De är i slutändan billigare även för en studerandebudjet.

Har fått höra regeln, basplagg i kvalitet, trendplagg som slit och släng. Där håller jag inte alltid med. Kvalitet i plagg som jag vet att jag kommer älska nu och om 3 år, oberoende hur trendiga eller otrendiga de är. Hitta vad som är precis din stil och kör på det.

Här är en liten Pinterest moodboard hur jag vill se ut i vår i all sin enkelhet. Knasiga ‘ruffles’ på skjortor. Kängor och brogues, kanske vågar mig på nätstrumpbyxorna. Soccer mum jeans och midiskojar av alla dess slag. Och culottbyxor, jag tror jag aldrig förälskat mig i något plagg så som i culotter, dom kommer stanna med mig länge.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s